Македонија
25. December 2015 - 8:50

Пожар во месноста Мусица кај Бушава Планина

Тимови на Дирекцијата за заштита и спасување од денеска ќе се вклучат во акцијата за гаснење на пожарот на отворен простор кај месноста викана Мусица кај Бушава Планина, активен од вечерта на 19-ти овој месец. 

ДЗС инфорира дека градоначалникот на Крушево вчера испратил  барање и веднаш биле мобилизирани тимови за брз одговор од општините Битола и Прилеп како и вработени во подрачните одделенија, но поради краткиот ден и специфичноста на просторот кој е зафатен, големо подрачје со поголем број жаришта, ќе интервенираат денеска во утринските часови.

- Вработените во Дирекцијата за заштита и спасување на терен ја следат состојбата и во случај да е потребно ќе бидат ангажирани дополнителни сили како и авионите за гасење на пожари на Дирекцијата за заштита и спасување, се вели во соопштението од ДЗС.

Според ДЗС, на почеток била запалена сува трева, папрат и ниски смреки, но пожарот се проширил на букова шума. Вработените во ПШС „Липа“ од Крушево, единици на територијалната противпожарна единица и локалната самоуправа во Крушево како и локални граѓани, се излезени на терен и се справуваат со пожарот, но поради големиот простор на опожарување не се во состојба брзо да се справат со него.