Македонија
4. February 2016 - 20:24

Повторен обид за предизвикување на политичка криза во Собранието

Повторен обид за предизвикавање на политичка криза во собранието. Преку блокирање на собраниската комисја за образование социјалдемокарите создаваат  тензија и  сакаат да креираат конфликт, обвинија од ВМР ДПМНЕ. СДСМ со неаргументирани амандмани се противи на законот за основање на нов Универзитет за безбедност. Координаторот  Илија Димовски вели дека ова е класична узурпација на собранито и негова злуопотреба во партиски вели. Од  984 амандмани кои ги поднесе опозицијата, најголем дел од нив  бесмислени вели Димиовски . На стотици од нив суштинатаим е   иста а сменети се само сврзници, прилози, предлози, употренеби синомини.СДСМ поднеле и дестина амандмани за промена на името Дамјан Груев.

Димовски смета дека предлогот на  владејачката партија , временски  да се  ограничат дискусиите е со цел пратениците да бидат ефективни , со оглед на огромниот број на амандмани.

Од СДСМ тврдат дека не ја блокираат комисијата и не создаваат криза, се што бараат е да нема ограничување на дискусиите.

Вчера комисијата за обарзование не успеја да почне со совојата работа. Пратениците 16 часа процедурално дебатираа колку ќе им траат дискусиите. Истото се случува  и денеска.