Македонија
20. October 2020 - 12:39

Повеќе од 60 проценти од позитивните на Ковид-19 минатата недела не знаат како зе заразиле

Според извештајот на Институтот за јавно здравје минатата недела од 12 до 18 октомври 2020г., регистрирани се 2.676 нови позитивни случаи на Ковид-19, што е зголемување за 19,3 проценти во однос на претходната седмица. Направени се 13.213 тестирања, а 20,3 отсто е процентот на позитивни од тестирани. Најзастапена е возрасната група од 30 до 39 години. Најголем број од новоинфицираните се од Скопје.

Карактеристично е дека од епидемиолошки истражените случаи само 470 (или 35,9%) кажале дека имале контакт со потврден случај. Регистрирани се 26 лица кои патувале во странство во последни 14 дена, а останатите повеќе од 60 проценти не знаеле како се заразиле.

Истиот период пријавени се 49 починати лица од компликации од вирусот што е за 58 отсто повеќе од неделата претходно.

35 лица од починатите имале претходни хронични заболувања.

 

Александар Динев