Loading Video...
Свет
6. December 2017 - 17:35

Потегот на Трамп да го признае Ерусалим за главен град на Израел носи ризици на нови немири на Блискиот Исток

Потегот Трамп да го признае Еруслаим за главен град на Изарел е посакуван за Израел но не  и за палестинците. За Статусот на светиот град, двете страни спорат со децении. Палестинците го сакаат Источен Ерусалим за главен град  на нивната идна држава. Меѓународната заедница се противи Вашингтон  да  ја смени  долгогодишната политика, според која било која промена врзана со Ерусалим  треба да биде договорена само  помеѓу  двете страни.  Одлуката на Трамп ќе го обнови насилството на Блиаксиот Исток, порачаа лидерите во араспкиот свет , а според палестинскиот претседател   може да доведе и до крај на мировниот процес со Израел.