Свет
20. February 2018 - 21:04

Порошенмко го потпиша Законот за „реинтеграција на Донбас“

Украинскиот претседател Петро Порошенко вечерва го потпиша Законот за реинтеграција на Донбас, кој минатиот месец го донесе Врховната рада.

Законот предвидува реинетргација во Украина на регионот на Донбас, кој ги опфаќа областите на Доњецк и Луганск, што се под контрола на проруските сепаратисти или како што стои во законскиот текст, „времено окупирани територии од агресорска држава“

Со Законот, Вооружение сили на Украина добиваат право „да употребат и сила за одбивање на вооружената агресија на Руската Федерација во областите на Доњецк и Луганск“   

Во Законот никаде на се споменува Договорот од Минск, со кој Киев се обврза да им даде широка автономија на Доњецк и Луганск и да донесе закон за амнестија на сепаратистичките борци.

Ви конфрликтот во реонот на Донбас во источна Украина, што започна во април 2014 година, досега загинаа над 10.000 лица.