Живот
27. October 2022 - 14:02

Поради бегство на кобра, затворен дел од Зоолошката во Стокхолм

Вработените во Зоолошката градина „Скансен“ во Стокхолм, Шведска, сè уште трагаат по кралската кобра која избегала од нејзиниот терариум викендов, поради што Зоолошката е делумно затворена.

Отровната змија-мажјак, наречен „Господин Хисинг“, пристигнал во зоолошката градина пред неколку дена и веќе успеал да исчезне меѓу терариумските светилки, поради што му го дале и прекарот „Худини“, по познатиот магионичар. Тој дел од Зоолошката градина е евакуиран и затворен додека „избеганиот“ влекач не биде фатен.

Вработените сепак веруваат дека змијата сега е некаде на таванот на одделот за рептили.

– Тој нема да излезе надвор, бидејќи надвор е премногу студено за него, изјави директорот на Зоолошката градина, Јонас Валстром.

Кралските кобри се смртоносни змии. Тие потекнуваат од Јужна и Југоисточна Азија и се најдолгите отровни змии во светот. Нивниот главен плен се, главно – другите змии, но каснувањето може да биде фатално за луѓето доколку не се лекува навреме.