Свет
1. September 2015 - 11:18

Поради бегалците затворена меѓународната железничка станица во Будимпешта

Унгарските власти изутринава ја затворија меѓународната железничка станица во главниот град Будимпешта поради обидите на стотици мигранти да се качат на воз за Австрија или Германија. 

- Ниту еден воз нема да пристигне или да тргне од станицата „Келети“ до нова наредба. Се молат сите да ја напуштат станицата, гласеше соопштение, прочитано преку разглас на железничката станица. 

Изутрината дојде до судири меѓу дел од мигрантите, кои се обидоа да ги отворат вратите на перонот, но полицијата не дозволи тие да се качат на воз. 

Неколку мигранти обвинуваа дека платиле стотици евра за билети, откако претходно полицијата го уверила дека ќе им биде дозволено да заминат со воз. Вчера илјадници мигранти заминаа од „Келети“ со воз за Австрија и Германија.