Живот
30. May 2016 - 12:18

Попладневната дремка е опасна по здравјето

Новото истражување покажува дека попладневното спиење подолго од 40 минути го зголемува ризикот за повеќе телесни пореметувања.
 
Студијата која опфатила 300.000 испитаници покажува дека врската меѓу попладневното дремење со развој на метаболиќки синдром, вклучувајќи и дебелина, висок крвен притсиок и зголемен холестерило.
 
Според претставените резултати, човековото тло во сон кој за време на денот трае подолго од 40 минути се „умислува“ дека е во состојба на длабок сон, што значително влије врз метаболизмот.
 
Студијата тврди дела спиењето попладне ги прави луѓето поуморни отколку што се.