Свет
7. December 2015 - 8:28

Полска: Не размислуваме за распоредување на нуклеарно оружје

Полското Министерство за одбрана демантира дека ја разгледува можноста да побара пристап до нуклеарно оружје преку НАТО програмата.

Полскиот заменик-министер за одбрана Томаш Шатковски во саботата изјави дека Министерството ја разгледува можноста за учество во програмата на НАТО за заедничко користење на нуклеарно оружје поради зајанување на одбраната на земјата.

Полското МО вчера на својата интернет-страница го демантираше Шатковски.

НАТО од 28 земји-членки има три нуклеарни сили - САД, Франција и Велика Британија, но само Вашингтон има доволно нуклеарно оружје да им понуди на другите членки. Белгија, Италија, Холандија, Турција и Германија се дел од нуклеарната програма на делење.