Свет
17. April 2024 - 15:37

Погребна фирма во САД проневерила државна помош - не ги погребувала и кремирала телата

Џон и Кери Халфорд, сопственици на приватно погребно претпријатие во американската сојузна држава Колорадо, во октомври беа обвинети за неправилно ракување со речиси 200 човечки тела, а сега се соочуваат со нови обвиненија за проневера на повеќе од 880.000 американски долари. Станува збор за државна помош што била наменета за намалување на последиците од пандемијата на Ковид-19, соопштија федералните обвинители.

Постојните обвиненија вклучуваат 13 точки за измама и две точки за заговор заради измама, извести Обвинителството за Колорадо.

Погребно претпријатие нудело „зелени погреби“, во „биоразградлив“ ковчег и без течност за балсамирање. Семејството Халфорд за тоа добиле 882.300 долари, но „ги пренамениле“ за „купување возило, повеќекратни одмори, јадења, забави, школарина за малолетното дете, криптовалути, козметички медицински зафати, накит“ и предмети купени на платформата „Амазон“, а мртвите тела ги чувале незакопани, според обвинението во Окружниот суд на САД за Колорадо.

Федералното обвинение тврди дека брачната двојка ги измамила своите клиенти и со тоа што не обезбедила кремирање или погребување на починатиот што им го ветила.

Тие се осомничени и дека „собрале“ повеќе од 130.000 долари од жртвите за кремирање или погребни услуги што никогаш не ги дале“, тврдат обвинителите. Халфордови се соочуваат со затвор до 20 години и парична казна до 250.000 долари доколку бидат осудени во федералниот случај.

Уривањето на „погребната куќа“ треба да почне во вторник, објави американската Агенција за заштита на животната средина минатиот месец.