Свет
23. May 2019 - 8:39

Почнуваат европските избори, гласање до недела

Околу 400 милиони Европејци од 28 земји-членки на ЕУ од денеска до недела ќе ги избираат своите претставници во Европскиот парламент со мандат во следните пет години.

Членовите се избираат пропорционално, членки со помалку жители, како што се Малта или Луксембург, имаат 6 пратеници, додека повеќето членови на Европскиот парламент доаѓаат од Германија (96) и Франција (74).

Според проценки на аналитичари и анкети на јавното мислење во ЕУ, се очекува дека актуелните, но и најстарите сили на европскиот десен и лев центар да продолжат да имаат парламентарно мнозинство во новиот парламентарен состав на Европскиот парламент.

Последните проценки се дека моментално најголемата Европска народна партија (ЕПП), и покрај пад од сегашните 217 места, ќе остане најбројна со очекувани 180 пратеници. Потоа следат социјалдемократите (СД) со очекувани 149 пратеници (во однос на 188 од постоечкиот состав), Алијансата на либералите и демократите (АЛДЕ) со 76 и Зелените со очекувани 57 места во новиот состав на Европскиот парламент.

Освен падот на бројот на т.н. „традиционални партии”, се очекува дека во деветтиот состав на Европскиот парламент, екстремната десница ќе освои повеќе мандати.

Последните истражувања покажуваат дека политичката група Европа на нациите и слободата (ЕНФ), предводена од пратениците на францускиот Народен фронт на Мари Ле Пен, може да добијат 62 места во споредба со 37 од сегашниот состав.