Македонија
22. December 2015 - 8:48

Почна зимата - Денес денот е најкраток, а ноќта најдолга

Зимата во Македонија и на северната полутопка на Земјата почна денеска во 05 часот 47 и 09 секунди. Во истовреме на јужната Земјина хемисфера почна летото. 

На почетокот на зимата денот е најкраток, а ноќта најдолга. Сонцето во Скопје изгреа во 06 часот и 58 минути, а ќе зајде во 16 часот и 5 минути. Денот ќе трае 09 часа и 07 минути.

Метеоролозите за првиот зимски ден најавуваат претежно сончево и потопло време со температура до 17 степени.

Зимата ќе трае 88 дена и ќе заврши на 20 март 2016 во 05 часот и 31 минута кога ќе настапи пролетта.