Живот
25. March 2019 - 13:42

Почина славниот Скот Вокер

Скот Вокер, еден од најиновативните и упорните писатели од 20 век, почина на 77-годишна возраст.
 
Веста ја  објави 4Д, пишувајќи дека: “Половина век генијалноста на еден човек роден како Ноел Скот ги подигнала животите на илјадници луѓе”. Причина за смртта се’ уште не е објавена.
 
Скот Вокер се прослави во средината на шеесеттите години со „The Walker Brothers“ пред да создаде голем број неверојатни соло албуми – од Скот I до Скотта IV – се смета за еден од најдобрите и најзабавните поп албуми од оваа ера.
 
 
Потоа, на крајот од музичката сцена, продолжи со експерименталните изведби на своите албуми меѓу кои и 1995 “Tilt” и 2006 “Drift”, кои се однасуваа на љубовницата на  Мусони, Сребреница и на 11-ти септември.
 
Неговото последно дело е музиката компониранма за филмот на Натали Портман – “Вокс Лукс”.