Живот
2. August 2021 - 15:18

Почина проф. д-р Љупчо Ајдински, истакнат научник и еден од основоположниците на дефектологијата во земјава

На 91-годишна возраст вчера во Скопје почина проф. д-р Љупчо Ајдински, редовен професор во пензија на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје.

Беше роден на 28 април 1930 година во Ново Село, Струмица. Докторира на Дефектолошкиот факултет во Белград.

– Со професорот Ајдински се поврзуваат грижата, заштитата и третманот на лицата со попреченост во Република Македонија. Основоположник е на системот за институционална заштита и едукација на лицата со попреченост, а со тоа и на првиот организиран третман на овие лица. Основоположник е на Институт за дефектологија (1993 г.) при Филозофскиот факултет во Скопје. Активно учествуваше во основањето на  Сојузите на слепи, глуви и на другите инвалидски организации, соопшти проф. д-р Ратко Дуев, декан на Филозофскиот факултет во Скопје

Автор е на многу научни трудови, публикации, учебници и монографии. После пензионирањето ја продолжи својата хумана активност во инвалидските организации, граѓанското здружение „Мајка Тереза“ и во  Лајнсовиот клуб „Св. Пантелејмон“.

Во 2010 година ја основа хуманитарна фондација „Професор д-р Љупчо Ајдински“, чија главна дејност е доделување награди на институции и лица со попреченост, како и стипендирање на ученици и студенти од областа на специјалната едукација и рехабилитација.

– Професорот Ајдински  остави белег и врз општествено политичкиот живот во Република Македонија. Своевремено учествуваше во креирањето на законски решенија во социјалната, здравствената и детската заштита, наведува деканот Дуев.

За својата работа, професорот Ајдински беше одликуван со многу награди и признанија, меѓу кои: „11 Октомври“, „Св. Климент Охридски“, „Мајка Тереза“, „13-Ноември“, Милениумски медал на честа и други.

Посмртните останки на професор Љупчо Ајдински ќе бидат изложени на 6.август, петок во капелата на гробиштата „Бутел“ во 9 часот, а погребот ќе биде во 10 часот.