Свет
20. March 2017 - 16:22

Почина најбогатиот човек на светот

Познатиот американски богаташ почина утрово на 101 година.

Дејвид Рокфелер е роден на 12 јуни 1915 година, а беше банкар, и јавно најистакнат и најстар жив член од екстремнобогатотот семејство Рокфелер кое своето богатство го темили на работењето на компанијата „Стандард Оил“.

Рокфелер почина во сон во својата куќа во Покантино Хилс, во Њујорк и тоа утрово. Причина за смртта е застој на срцето.

Богатството на Рокфелер се проценува на 3 милјарди долари, а се пензионираше во 1981 години по 35 години кариера/

Во соопштението на „Рокфелер Фондацијата“ по повод смртта се наведува дека тој бил „Еден од најмоќните фигури во историјата на американските финансии“.

Неговата компанија поради противзаконско создавање монопол во 1911 година била присилно разделена на 34 компании.

Во текот на животот Рокфелер успеа да оствари влијание достојно на наследството на една од најмоќните капиталистички династии во историјата, која се држи и до денеска.

Рокфелер имал 6 трансплантации на срцето, а во медиумите на шега изјавуваше дека би дакал да живее дури 200 години.