Бизнис
8. March 2018 - 20:26

Планот за економски раст и натаму не е достапен за фирмите

Развојот на бизнисот заглавен во  инситуциите. Домашните компании ги исполнија  обврските – ги доставија финаисиските извештаи од работењето, но сеуште не можат да аплцираат за  државните мерки за економски раст. Законот за финаинсиска подршка дури во вторник ќе го пројде владиниот филтер, па потоа ќе оди во собрание. Министерот Бектеши добил уверување дека брзо ќе биде ставен на дневен ред. Уште еднаш ги повика сите пратениците да го гласаат  закон кој го чекаат бизнисмените. Во меѓувреме се размислува  да се воведе модел - дополнителна подршка за иселениците кои се привремено во странство,  за да се мотивирата повеќе да инвестираат во матичната земја.  

Бизнисмените сметаат дека државните пари за развој на домашното стопанство ќе ги дадат резултати само ако правилно се користат и нема злоупотреби.

По повод празникот, Бектеши посочи дека  во тек е повик  за субвенционирање на компании  управивани од жени.