Македонија
13. јуни 2016 - 9:51

Петок е неработен ден

Министерството за труд и социјална политика соопштува, дека согласно со Законот за празниците на Република Македонија (,,Службен весник на РМ,, бр.21/98 и 18/07), 17 јуни 2016 година (петок), Духовден, петок пред Духовден, е неработен ден за граѓаните од православна вероисповед.

Ова се останатите неработни денови во 2016 година

За сите граѓани на РМ:

 • 7 Јули (четврток) Рамазан Бајрам, прв ден на Рамазан Бајрам
 • 2 Август (вторник) Ден на Републиката
 • 8 Септември (четврток) Ден на независноста
 • 11 Октомври (вторник) Ден на народното востание
 • 23 Октомври (сабота) Ден на македонската ревулуцинерна борба
 • 08 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед:

 • 17 Јуни (петок) Духовден, петок пред Духовден
 • 28 Август (недела) Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед:

 • 01 ноември (вторник), Празникот на сите светци
 • 25 декември (недела), првиот ден на Божиќ

За граѓаните од муслиманска вероисповед

 • 13 септември (вторник), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ

 • 22 ноември (вторник), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ

 • 12 октомври (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ

 • 28 септември (среда), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ

 • 21 декември (среда), Ден на настава на турски јазик