Живот
30. јуни 2018 - 22:16

Пет ретроградни планети кои ги нарушуваат вашите планови

Секој од нас прави планови за подобра иднина. Многу луѓе имаат среќа да влезат во т.н. среќни серии, добро му оди бизнисот, има успех на љубовен план и сл. Друга група пак нема многу среќа. Можеби планетите се распоредени така што тие сеат хаос за голем дел од претставниците на Зодијакот.

Според астрологијата, секоја тешкотија и неуспех што ги имаме е диктирана од ретроградни планети. Ако поминувате низ најтешките моменти оваа година, вашиот Хороскопски знак е под негативно влијание на Јупитер, Сатурн, Плутон, Нептун и Марс.

Кога планетата е ретроградна, ја намалува брзината кон Земјата и ја создава илузијата дека се движи наназад. Ретроградна Меркур има најголемо влијание врз нашите животи, но во моментов пет други планети се одговорни за нашите несреќи.

Јупитер - Ретроградот на планетата започнува на 8 март во Шкорпија и завршува на 10 јули. Јупитер е планета за проширување на хоризонтите, за откровение и увид, но за време на овој период на луѓето ќе им биде тешко да ја напуштат својата област на удобност. Тие ќе стават невидливи бариери и ќе започнат нови потфати, бидејќи се плашат од непознатото.

Сатурн - Поврзан е со ограничувања, авторитет и карма. Кога оваа планета е ретроградна, ги предизвикува луѓето да преземат одговорност. Овој период започна на 18 април (во знак на Јарец) и ќе трае до 6 септември. Во меѓувреме, луѓето треба да размислуваат за она што им треба и да извлечат план како да го сторат тоа.

Плутон - Честопати ни е кажано дека не треба да го покажуваме нашето вистинско јас и да не ги откриваме нашите чувства. Ретроградниот Плутон започна на 22 април во знак на Јарец и ќе трае до 1 септември. Планетата е поврзана со трансформации и губење на вредности. Во овој период многу луѓе ќе се променат и ќе ги покажат своите лоши страни.

Нептун - Лесно е да се избегнат проблемите со игнорирање на нив или живеење во светот на фантазиите. За некои ова не е проблем, бидејќи тие веруваат во мистицизам, тајни, соништа и желби кои се остваруваат. Откако Нептун стана ретроградна во Риби (18 јуни), многу луѓе мораа да ги игнорираат илузиите и да ја разгледаат реалноста. И покрај хаосот и тешкотиите со кои ќе се сретне дел од Зодијаците, планетата ќе им помогне да им дадат приоритет и да се ослободат од негативните луѓе.

Марс - Планетата е ретроградна во Водолија од 26 јуни до 27 август. Познато е за движење на секој од нашите потези. Таа има моќ над чувствата, емоциите и акциите. До крајот на овој период, повеќето од нас ќе бидат нервозни, импулсивни, па дури и агресивни во некои случаи. 
Астролозите советуваат да не започнат нови потфати до крајот на август, да не потпишуваат важни договори и, ако е можно, да не подлежат на посериозни интервенции.