Живот
24. September 2018 - 19:23

Пет години без Дуле: На грб го носам аманетот од другар ми

Вчера поминаа точно пет години откако почина Душан Љубисављевиќ- Дуле, пејачот на познатото дуо „Дуле и Коки“. Тој 23 септември во 2013 година, луѓето беа во шок кога медиумите објавија дека не напушти фронтменот од дуото виолина и гитара.  Дуле беше омилен кај колегите, пријателите, кај народот. Ако популарноста се мери по посетеноста на настапите на Дуле и Коки, тој беше ѕвезда, но остана скромното момче од Штип, неговиот град, во кој заедно со Коки на „Макфест“ во 1996, победија со песната „Виолина и гитара.“ Виолинистот Никола Јанков- Коки, за „Женски магазин“ се присети на својот другар и колега со кого помина 20 години во добро и во лошо.
 
– Многу претстави и филмови поминале пред моите очи и во мојата душа, во овој живот. Жанрот бил различен. Од комедија, до хорор, до љубовна драма. По 20 и повеќе години заедно, по можеби околу 250 настапи во годината во просек, и по 5 години откако Дуле не е меѓу нас, што човек може да каже во една реченица? Ништо, а можеби и многу. Дали дуото Дуле и Коки постои? Јас би рекол ДА. Затоа што сѐ уште слушам во публиката како луѓето извикуваат: „Марама“, ако може“, „Виолина и гитара“, „Колку треба да се плати“. Ги бараат. Е, некој треба да ги испее тие песни по настапи. Тоа сум јас, заедно со таа публика – вели  Коки.
 
Виолинистот вели дека му тешко во тие моменти, но песните треба да живеат, поради Дуле.
 
Целото интервју прочитајте го на „Женски магазин“.