Технологија
27. November 2022 - 14:39

Персоналот во затворите во Уганда нема да користи мобилни телефони за време на СП во фудбал

Властите во Уганда им забранија на затворскиот персонал да користат мобилни телефони за време на Светското првенство во фудбал, нагласувајќи дека затворениците би можеле да ја искористат невнимателноста на чуварите за да организираат бегство.

„Поради натпреварите на Светското првенство, нивото на внимание и претпазливост на чуварите би можело да се намали, и тоа затворениците би можеле да го искористат за да избегаат“, изјавил претставник на затворската служба.

„Персоналот не треба да користи паметни телефони на работа, бидејќи тие им го одвлекуваат вниманието и го попречуваат нивното ниво на будност и будност“, се вели во соопштението.

Затворските службеници се советувани да ја зголемат будноста во местата на затворот каде што на затворениците им е дозволено да гледаат натпревари.