Македонија
23. October 2021 - 9:27

Пендаровски: Да си ја сакаме државата, да не се арчиме со меѓусебни судири и да го оставиме личниот интерес настрана

Без разлика на вера, етникум, идеологија, партиска или каква било припадност да се обединиме околу идејата за демократска, развиена, напредна и просперитетна Република Северна Македонија, порачува претседателот Стево Пендаровски во неговата честитка за 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба.

„Да ги надминеме предизвиците на нашето време, да си ја сакаме и чуваме државата, да не се арчиме со меѓусебни судири и да го оставиме личниот интерес и суетите настрана. Да продолжиме да градиме иднина, инспирирани од родољубието, пожртвуваноста и од хероизмот на нашите револуционери“, вели шефот на државата.

Датумот на основањето на македонската револуционерна организација, нагласува Пендаровски, е пресвртната точка од која започна долгиот и макотрпен пат за создавање на независна македонска држава.

„Благодарение на визијата на тогашните напредни интелектуалци за слобода и за правда, се осмисли почетокот за револуционерна борба и се обединија прогресивните сили во стремежот за остварување на националните и социјални идеали. Во македонската револуционерна организација имаше различни пристапи, концепти, идеолошки сфаќања, но секогаш само една и единствена заедничка идеја ‒ Македонија слободна и независна“, пишува Пендаровски во честитката.