Спорт плус
31. July 2015 - 15:42

Пекинг по Летни, домаќин и на Зимски Олимписки игри

Пекинг ќе биде домаќин на Зимските Олимписки игри 2022 година по одлуката на Интернационалниот Олимписки комитет (ИОК). Оваа одлука ја донесоа делегатите на 128.Собрание на ИОК одржано денеска во Куала Лумпур.
Покрај Пекинг во конкуренција беше уште и Алмати (Казахстан).
Главниот град на Кина е прв град – домаќин на Летни и на Зимски Игри. ЛОИ во Пекинг се одржаа во 2008 година. И покрај недостатокот на природен снег и зимски услови Пеконг важеше за фаворит за добивање на Игрите.