Балкан
20. September 2015 - 12:31

Павлопулос се надева дека изборите ќе ги оправдаат очекувањата на Грција

Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос, изрази надеж дека резултатот од денешните предвремени парламентарни избори ќе ги оправда очекувањата на граѓаните.

Тој, како што јави дописникот на МИА од Атина, исто така изрази уверување дека целиот изборен процес ќе помине на начин кој е во согласност со демократската традиција на Грција и квалитетот на демократијата во земјата.

- Посакувам и се надевам дека резултатите од изборите ќе ги оправдаат огромните жртви на нашиот народ, а особено на нашата младина во една Европа која конечно ќе сфати дека човекот е нејзина клучна величина, рече Павлопулос за време на гласањето во Атина.

Вкупно девет милиони и 837 илјади Грци денеска гласаат на вторните предвремени парламентарни избори годинава.

Во изборната трка учествуваат 14 политички партии и пет коалиции кои се натпреваруваат за 300 места во грчкиот парламент.