Македонија
20. May 2019 - 11:54

Парада на гордоста на 29 јуни во центарот на Скопје

По примерот на многу градови во околината и во Светот, и во Скопје годинава ќе се одржи парада на гордоста. Таа е планирана за 29 јуни каде што неколку стотици учесници ќе прошетаат низ улиците на Скопје. Учесниците на оваа парада имаат цел да го свртат вниманието на јавноста против дискриминацијата со кои се соочуваат членовите на ЛГБТИ заедницата.

Често овие паради предизвикуваат насилства, особено во соседството. Во Белград за време на одржувањето беа запалени неколку објекти во минатите години, а оваа година во Солун неколку учесници на парадата беа фрлени во море. Во Истанбул парадата не се одржа бидејќи луѓето добиваа сериозни закани по живот.