Македонија
26. January 2022 - 12:00

Пановски: Заштитени се оние што прележале делта сој и што се вакцинирани со трета доза

Докторот Никола Пановски смета дека не треба да се изнесуваат само лоши страни од КОВИД-19 туку и некои охрабрувачки зборови за да не се доведе со зголемена депреси.

„Делта сојот не замина. Се надевам дека овие 26 од вчера се делта сојот. Делта сојот доминира, а нашата смртност е недалеку од онаа во светот. Смртноста е помала во однос на заразеност. Ради правилно лекување смртноста се намалува. Колку што се заразуваат доклу и оздравуваат. Заштитени се оние што прележале делта сој и што се вакцинирани со трета доза. Најбитно е колку од тие ревакцинирани и смртни случаи се од тие вакцинирани. Претседателот на светската здраствена организација не кажува ништо добро, ништо охрабрувачко, а тоа води во депресија, изјави Никола Пановски во емисијата Студио 10.