Свет
16. December 2018 - 13:47

Паника: Почна ерупција на вулканот Попокатепетл - исфрла пепел во висина од два километри

 
 
 Ерупција на Попокатепетл, вулканот исфрла пепел во висина од два километрi. 
 
Активниот вулкан Попокатепетл во централно Мексико во саботата навечер почна да исфрла пепел во височина од 2 километра, а облакот од чад се движи кон северо-исток.
 
Снимки од ерупцијата покажуваат силна експлозија и остатоци од магма кои излегуваат од кратерот. Во областите околу вулканот се очекува можен пад на пепел.
 
Во овој момент, предупредувањето од Сојузната цивилна заштита од вулкански ерупции останува во „фаза 2.
 
Властите ги повикаа граѓаните да се држат настрана од оваа област, а оние кои веќе се во областа да преземат мерки на претпазливост против можниот пад на пепелта.