Балкан
4. December 2019 - 15:17

Пахор: Словенија е наклонета кон БиХ

Членовите на Претседателството на БиХ Жељко Комшиќ, Шафик Џаферовиќ и Милорад Додик се сретнаа денеска во Љубљана со словенечкиот претседател Борут Пахор кој истакна дека станува збор за две пријателски земји и дека Словенија е наклонета кон БиХ.

Зборувајќи за евроатлантските интеграции, Пахор рече дека БиХ е клучна земја.

– Ако Европа, поради своите внатрешни проблеми, доцни со проширувањето, тогаш и таа територија ќе задоцни – не само во зачувувањето на мирот, туку и во напредокот – што е желба и на ЕУ и на државите во регионот. Во таа смисла БиХ е клучна, оцени Пахор.

Тој истакна дека во таа смисла европската политика погреши во однос на Северна Македонија и не се држеше до ветувањето што го даде на таа држава.

– Направија огромни промени, исполнија сè, ги исполнија очекувањата и не добија зелено светло за преговори, истакна словенечкиот претседател.

Што се однесува на билатералните односи меѓу Словенија и БиХ, Пахор рече дека бројките укажуваат на одлична економска соработка во износ од 1,4 милијарди евра стокова размена и износот расте.

– БиХ е трета дестинација за инвестиции на словенечките фирми во странство, а во таа земја имаме над 100 претпријатија. Ние Словенците имаме доверба во иднината на БиХ. Таму живеат три народи, наша блиска држава и пријателска, и би сакале тие односи уште повеќе да се подобрат. Речиси илјада ученици и студенти од БиХ добиваат стипендии во Словенија. Ме радува што сте дошле сите тројца, бидејќи е можност за продолжување на интензивните политички, економски и човечки односи. Ќе сториме сè во наша моќ за да го зачуваме мирот на овие простори, потенцираше Пахор.