Македонија
21. May 2024 - 7:51

Падна и член на Советот на јавни обвинители, Мемети осомничен за поткупот во случајот на Боро Малборо

Вчера доцна вечерта, по наредба на судија на претходна постапка направен е претрес во Тетово во домот на членот на советот на обвинители Иџет Мемети, и претрес во службените простории на советот на јавни обвинители. Сомнежот е дека истиoт заедно со Наке Горгиев имал влијание злоупотребувајќи ја позицијата член на Советот на јавни обвинители во случајот барање на мито за олеснителни околности за екс градоначалникот кој е во притвор Боро Петрушевски.

Иџет Мемети важи за близок до ДУИ, и беше во два мандати народен правобранител. Тој е и поранешен министер за правда, уставен судија, државен советник во Владата и член на Државната изборна комисија. 

Во текот на денот се очекува какви мерки ќе бидат определени против Мемети.