Бизнис
27. July 2020 - 15:12

Пад на цената на нафтата

Цените на нафтата денеска забележаа пад, бидејќи инвеститорите вложуваат во сигурен имот поради растот на новозаболени со Ковид-19 во светот и поради тензиите помеѓу САД и Кина.

Цената на северноамериканската нафта брент се намали за 20 центи или за 0,5 проценти и се тргуваше за 43,14 долари за барел, додека американската ВТИ (WTI) нафта забележа пад од 14 цени или 0,4 отсто и барел се продаваше за 41,15 долари.

Исто така е намалено и производството на нафта во САД, како и побарувачката бидејќи некои делови на

САД ги продолжија рестриктивните мерки, а во други делови од светот ограничена е потрошувачката на нафта.

Инвеститорите се обидуваат и да ги согледаат евентуалните последици од ураганот Хана, кој за време на викендот го погоди брегот на Тексас. Производителите и преработувачите на нафта соопштија дека не очекуваат последици од ураганот.