Балкан
23. September 2020 - 14:58

Пад на БДП на Црна Гора, трет најдлабок во Европа

Црна Гора се соочи со историски пад на бруто домашниот производ од 20,2 проценти, што е трет најдлабок пад во европската економија.

Вредноста на остварениот БДП, имено, во вториот квартал од годинава изнесува 900,5 милиони евра, додека во истиот период минатата година тој изнесува 1,15 милијарди, што е пад од 20,2 проценти, како што соопшти денеска црногорската администрација за статистика, Монстат.

Проценката на сега во заминување владата на Душко Марковиќ беше дека БДП годинава ќе падне за 6,8 проценти, а сега е сигурно дека падот ќе биде далеку поголем. Просечниот пад на економиите во земјите на Европската унија беше 14%.

Се додава дека само две земји имале поголем пад на БДП од Црна Гора во периодот од април до јуни, Шпанија со 22,1 процент и Велика Британија со 22,8 проценти.

Понатаму се наведува дека, заради споредба, Србија имаше пад од 6,4 проценти, Словенија 13 проценти и Хрватска 15,1 процент. Падот на црногорската економија сепак е „рекорд“.