Технологија
5. August 2016 - 16:41

Овие апликации највеќе ја трошат батеријата на мобилниот телефон

Компанијата која се занимава со антивирусен софтвер AVG Technologies, објави листа на апликации кои имаат многу негативно влијание врз функционирањето на вашиот смартфон.
Станува збор за апликации кои ви ја исцрпуваат батеријата, ја трошат меморијата и интернетот.
 
Компанијата ги анализирала податоците добиени од милион корисници, а на самиот врв од листата се наоѓа апликацијата Spotify.
 
И додека оваа апликација кога е активна може да го успори телефонот, се чини дека Фејсбук може да го направи истото и кога апликацијата е исклучена.
 
Истиот момент кога ќе го уклучите телефонот, Фејсбук апликацијата почнува да ја успорува неговата работа.
 
Кога се во прашање апликациите кои го трошат интернетот, Tumblr е дефинитивно лидер, а веднаш за него се наоѓаат Snapchat, BBC News, Netflix i Spotify.
„Многу од нас секојдневно користат практични апликации, како оние кои ни даваат временска прогноза, и покрај тоа што поминуваме многу малку време со нив, нивното негативно влијание може да биде значајно. Голем број апликации може негативно да влијаат врз работата на смартфонот, и тоа без никаква оправдана причина“, изјави претставник на оваа компанија.
 
Еве кои апликации можат да влијаат на перформансите на вашиот смартфон: 
 
Апликации кои влијаат врз целокупната работа на уредот: 
 
1. Spotify Music
2. Amazon Kindle
3. LINE; Free Calls and Messages
4. Samsung WatchON (Video)
5. Snapchat
 
Апликации кои трошат најмногу интернет: 
 
1. Tumblr
2. Snapchat
3. BBC News
4. Netflix
5. Spotify Music
 
Апликации кои заземаат интерна меморија: 
 
1. Spotify Music
2. Chrome Browser
3. Line camera
4. Amazon Kindle
5. Sound Cloud
 
Апликации кои ја трошат батеријата: 
 
1. Beaming Service for Samsung
2. Security Policy Updates
3. Facebook
4. Weather & Clock Widget
5. Lookout Security & Antivirus