Балкан
25. March 2019 - 13:54

Оваа Русинка ги бомбардираше Србите 200 часа без прекин: За Албанците е жена херој, а за Србите е воен злосторник

Навршени се 20 години од почетокот на бомбардирањето на СРЈ во кое НАТО 78 дена вршеше напади низ земјата и убиваше луѓе. 
 
Една жена, во текот на бомбардирањето доминирала, се вика Никол Малачковиќ која поради „заслужените заслуги“ за време на војната во Србија била одликувана со медаљата за заслуги. 
 
Таа за НАТО, но и за АЛбанците била херојот за време на бомбардирањето. Имено, таа управувала со ловецот Ф16 и според податоците имала дури повеќе од 200 часа летање за време на бомбардирањето во Косово (март-јануари 1999 - 78 дена)но и 10 дена во Ирак (април 2003). 
 
Она што е интересно е дека Никол е со руско потекло, а во редовите на американсаката флота е од 1996 година. 
 
 
Поради своите заслуги таа е прва жена пилот со чин на мајор во САД, а нејзините летови и напади во Србија влегле во воениот докторат на армијата во САД.