Живот
26. December 2015 - 12:00

Оваа особина ја имаат само интелигентните личности - Дали сте меѓу нив?

Глуп човек лесно се препознава, но високата интелигенција може да се сокрие и да се покажува малку по малку низ некои особини на личноста. Оваа особина е карактеристика само на интелигентните луѓе.
 
Духовитост и склони на хумор се знаци на натпросечна интелигенција, според научниците Грингрос Џил и Џефри Милер од Универзитетот во Њу Мексико.
 
Тие со студенти кои решавале тестови за интелигенција спровеле истражување, а смислиле и забавни скечеви и меѓусебно се оценувале за духовитост.
 
Нивната студија покажала дека силен предуслов за интелигенција е духовитост.
Ова не е прв пат хуморот да се поврзува со интелигенцијата. Една студија која ја спровеле Вилијам Е. Хок и Џон В. Томас на Универзитетот “Bucknell”, го открила истото.
 
Нивното истражување покажало дека креативноста и интелигенцијата се независни една од друга, додека хумороти поврзан и со двете особини.