Здравје
26. October 2017 - 9:54

Оваа болест е пострашна и од ракот

Канцерот е голем страв кај луѓето ширум светот. Постојат голем број на облици во кои се јавува, но засега една темна сенка преовладува во мислите на луѓето ширум Европа.

Болеста од која Британците се плашат дури и повеќеод ракот е деменција.

Ракот е застрашувачка болест, но медицината успеала да се помрдне во тој поглед, сега изгледите за преживување на заболените во голем број случаи се зголемени. Достапни се операции и третмани, развиена е терапијата со зрачење. Кај деменција тоа не е случај. прогресијат варира, а последиците се многу потресни и за болниот и за неговите најблиски.

Деменција воглавно се рзвива од 65 година, а на оваа болест најчесто влијае стилот на животот, исхраната, физичката активност, како и генетскиот фактор. Може да настапи и по оштетување на главата или мозочен удар.

Еден од нејзините облици е Алцхајмеровата болест, иако се манифестира на различни начини, кои ги има преку 100. Човекот кој ќе ја добие оваа болест станува изгубен, заборава да зборува, го заборава идентитетот, како и некои научени физички работи, па дури и одење во тоалет.

Дури една од шест лица во староста заболува од деменција.

Тоа што луѓето посебно ги плаши е што модерната медицина може само да го успори напредувањето на оваа болест, но лицето со ваква болест го чекаа страшно исуство.