Свет
7. October 2016 - 9:17

Ова се најсмртоносните урагани во САД

Поради приближувањето на ураганот Метју кон САД, агенцијата ДПА објави список на најсмртоносни урагани што ја погодиле таа држава од 1851 година досега. Во почетокот ураганите не биле именувани. Имиња им се даваат од 1953 година. 

1 – Галвестон, Тексас, 1900 година – 4 категорија, број на жртви меѓу 8.000 и 12.000

2 – Југоисточна Флорида, 1928 – 4 степен, број на жртви меѓу 2.500 и 3.000

3 – Југоисточна Луизијана и Мисисипи, 2005 година, ураган Катрина, 3 категорија, број на жртви 1.200

4 – Шениер Каминада, Луизијана, 1893 година – ураган од 3 категорија, познат како Големата октомвриска бура, загинале меѓу 1.100 и 1.400 луѓе. 

5 – Флорида Кијс, 1935, ураган од 5 јатегорија, загинале над 400 луѓе

6 – Ласт Ајленд, Луизијана, 1935 година – ураган од 4 категорија, број на жртви 400

7 – Мајами и Пенсакола на Флорида, Мисисипи и Алабама – 1926 година, ураган од 4 категорија, однел животи на 370 луѓе.