Живот
22. December 2017 - 21:34

Ова јадење ве носи до рак на црниот дроб

Иако готвењето риба може да ги спречи здравствените последици, многу е важно луѓето да го зачуваат "традиционалниот вкус"
Тајландскиот лекарка започна нова кампања која се обидува да ги спречи луѓето да јадат локална храна што може да ги убие. Поведен од смртта на своите пациенти, таа се обидува да ги едуцира луѓето за огромната опасност од јадење вкусни деликатеси кои содржат сирови риби.

Тамошниот рецепт е познат како кој плака, а и на Балканот се срежава во разни форми и под разни имиња, и ова во суштина евтино јадење се подготвува со мелење и мешање на сирова риба со зачини и сокот од лимон. Милиони луѓе го имаат тоа, и се покажало дека има смртоносен несакан ефект - може да предизвика рак на црниот дроб кај оние кои го јадат, пишува IFLSuence.

Проблемот не е во суровата риба, туку во паразитските црви кои често живеат во нив. Овие паразити се толку широко распространети и напаѓаат толку агресивно што ракот на црниот дроб може да биде многу честа последица. Всушност, ова е причина за околу 50 проценти од сите малигни заболувања на црниот дроб на Тајланд кај сите луѓе во Тајланд, во споредба со 10 проценти од причина на рак на црниот дроб низ целиот свет каде овој вид храна се употребува поретко.

Рибата која се подготвува на овој начин, како сирова риба за јадење, може да биде исклучително опасна. Во Јапонија, особено низ јапонските суши ресторани сировата риба е дел од редовната понуда но, во Јапонија подготовката е со посебен третман на рибата пред да се послужи со додатоци на зачини кои во основа се уништувачи на паразитетите, и таму таа е традиционална храна при што организмите на тиа луѓе развиле автентична, ендемска отпорност кон паразитите кои опстојуваат во сировата риба, што не е случај за европјаните кои, за среќа, ретко јадат сирова риба.