Живот
8. November 2016 - 21:01

Ова е најтешкото прашање за работа на кое сите грешат

Кога ќе дојдете на разговор за работа, работодавецот во еден момент ќе ве праша; „Кои се вашите наголеми слабости?“.

Повеќето луѓе одговараат дека немаат слабости или некои доблести ги наведуваат како мани, на пример: „Моја слабост е перфекционизмот“. Тое се сосема погрешно. Никој нема да ви поверува, а сите знаеме дека секој од нас има слабости.

Тој пристап значи е сосема погрешен. Професорот Адам Грант вели дека треба да имате сосема поинаков пристап.

– Искрен и прецизен одговор, при соочувањето со ова прашање, бидејќи е докажано дека работодавачите се поимпресионирани од таквата биографија, отколку од оние кои се преполни само со позитивни работи, бидејќи на крајот на денот сите грешиме, без разлика дали сакаме тоа да го признаеме. За современите работодавачи веројатно е дека ќе го вработат кандидатот, кој искрено ќе ги признае своите мани, бидејќи за тоа како прво треба храброст, но и одредено ниво на самосвест, е заклучок на експертите.