Живот
30. May 2017 - 9:36

Ова е најопасниот бел отров кој го јадеме секојдневно

Константно го јадете овој адитив во јадењето, а тоа може и не го знаете. Станува збор за натриум глутамат - Е 621. Поголемиот број ресторанти и продавници го користат овој адитив.
 
Натриум глутамат е бел кристален прашок, изгледа како шеќер или сол, но може и да биде во течна состојба. Внесувањето на овој адитив преку храната, доведува до дебелеење.
 
Ќелиите на мозокот исто така реагираат на овој адитив и вие станувате зависник од истиот. Со влегувањето во крвотокот може да ги менува гените за вкус.
 
Највеќе го има во чипсот, супите, конзервираната храна, пивото, како и во многу други производи. Дневната дома натриум глутамат, која е безбедна е 1.5 грама за возрасни.
 
Знаци на предозираност со овој адитив се: вртоглавица, оштетување на видот, мигрена, мачнини, слабост, болка во градите и хормонски дисбаланс. Во светот е познат како „синдром од кинески ресторант“.
 
Овој адитив го зголемува вкусот на храната, создава зависност и е многу поефтин од другите состојки со сличен ефект.
 
Потрудете се да користите природни и здрави зачини кои на вашата храна ќе и дадат одличен вкус.