Македонија
25. November 2017 - 12:12

Отворена изложбата „Антроморфен и зооморфен имагинариум“ од Ангел Димовски-Чауш

 Под наслов „Антроморфен и зооморфен имагинариум“ синоќа во ликовната галерија на Центарот за култура „Марко Цепенков“ беше отворена тематската изложба на дела на уметникот Ангел Димовски – Чауш. Пред прилепската публика беа претставени скулптури, цртежи и објекти под заеднички наслов „Антроморфен и зооморфен имагинариум“.

Димовски, кој е роден во Велес, рече дека прв пат се претставува пред прилепската публика.

- Бидејќи прв пат изложувам во Прилеп, претставив нови и дел поранешни мои дела за публиката да има увид во моето творештво. А моето творештво е разновидно, од цртежи, скулптури до употреба на разни материјали во создавањето на делата. Кај уметникот, така и кај мене, инспирациите се неисцрпни. За мене, најголема инспирација била жената. Порано, пред да се запишам на Ликовната академија, студирав историја на уметност и одев на многу локалитети низ Македонија, прегледувајќи ги ископините и сето тоа остави трага врз моето творештво, изјави Димовски.

Ангел Димовски-Чауш зад себе има бројни самостојни и групни изложби во земјата и во странство. Остварил повеќе студиски патувања во Италија, Франција, Шпанија, Германија, Грција, Египет, Турција и САД. Извесен број негови дела се наоѓаат во приватни колекции во Америка, Африка, Франција, Холандија. Член е на ДЛУМ од 1984 година и член е на француското друштво на ликовни уметници „LA MAISON DES ARTISTES“ од 2002 година. Живее и работи како слободен уметник во Македонија и Франција. Застапен е во каталогот на Италијанската издавачка куќа МДС, за 2010/2011 година.