Живот
3. December 2015 - 15:24

Откриена мрачна вистина: Дали знаете што пеете кога ќе запеете „Шоте мори Шоте“?

Дали знаете  што пеете кога ќе запеете “Шоте мори Шоте”? Оваа песна е создадена од страна Шота Галици, сопруга на албански бунтовник од  Косово Азем Бејта, која  запалила шест српски дечиња пеејќи си ја баш  таа песна: “Шоте машала”

На српскиот народ  му се има врежано во  сеќавање тој ужасен настан кога Шота фатила шест деца на планината Мокра, ги врзала, запалила оган и ги фрлила децата во огнот.

Додека гореле децата,  Шота  играла околу огнот  пеејќи: „Шоте мори шоте, Шоте машала…..“
На местото каде што страдале  невините дечиња, подигната е спомен-плоча која стоела  до крајот на Втората светска војна, а потоа комунистите ја  отстраниле  за да се зачува “братството и единството”.