Живот
19. September 2016 - 17:32

Откриена Афродита во Јордан

Во текот на летото истражувачи од Универзитетот на Северна Каролина, предводени од професорот Том Паркер, во Петра, Јордан,  пронајдоа две чудни статуи.

Станува збор за Статута Афродита, грчко-римска божица на љубовта и помала статуа на Купидон.

Остатоците од левата нога на Афродита засега не се пронајдени. Се смета дека статуите припаѓаат од вториот век на новата ера.

Професорот Паркер, професор по историја на Блискиот Исток работи истражувања веќе 45 години, н , според неговите зборови, досега нема пронајдено вака значаен примерок.

Истражувањата на локалитетот во Петра траат долго време, а новото откритие  покажува дека истражувачите ги чека уште многу чудесни и важни откритија.

Како што истакнува професор Паркер, иако статуите не се она што тимот очекуваше дека ќе го најде, тие укажуваат на начинот на живот на тогашното локално население.