Технологија
26. October 2016 - 12:04

Откриен голем проблем на Ајфон - Веднаш апдејтувајте го вашиот телефон!

Епл потврди дека најновиот иОС 10.1 кој е објавен пред неколку дена, го решава проблемот кој на хакерите им овозможуваше со помош на една фотографија да ја превземат контролата над телефонот.
 
Овој проблем е познат како КореГрафик баг а него го открил Марко Граси, експерт за безбедност.
 
КореГрафик буг на хакерите им овозможувал да креираат "јпег" фајл кој користи проблем во меморијата, со помош на која може да се извршат задачи кога и да се прижаже сликата на екранот.
 
Епл потврди дека проблемот е решен на иОС 10.1 кој е достапен за Ајфон 5 и моделите по него, Ајпад 4 генерација и моделите по него како и Ајпод тач шеста генерација и моделите по него.
 
Експертите ги предупредуваат корисниците веднаш да го апдејтуваат својот Ајфон, Ајпад или Ајпод на најновата верзија на ИОС.
 
Покрај ова решение, ИОС 10.1 носи и решение за други ситне багови, а на Ајфон 6 плус претставен е и таканаречениот портрет мод за фотографирање кој ко користи потенцијалот на двете задни камери.