Македонија
5. August 2021 - 19:39

Осум нови пожари во Куманово

Нови осум пожари се регистрирани во поширокиот кумановкси регион соопштија денеска од ЦУК. Пожари има во Зубовце, Сопот, Четирце, Зебрњак, Лојане, Орашац, Довезенце, Бељаковце. Зафатени се куќи и објекти во Сопот и Четирце. Според ЦУК испратени се 80 припадници на Армијата, а се очекува да бидат испратени дополнителн број.

Пртеходно, командирот на противпожарната единица од Старо Нагоричане, Далибор Трајковски информираше дека пожарот накај Жељувино е распламтен од силината на ветрот.

-Ставени се сите расположливи капацитети од нашата општина, ТППЕ, вработени од јавни претпријатија и од Армијата, а помогнаа општините Велес и Кавадрци со противпожарни возила и луѓе. Очекуваме и поддршка од воздух. Во кумановско сите пожари избувнаа во рок од 30 до 45 минути. Да изразам благодарност за сите вклучени посебно за пожарникарите, вработените од претпријатијата, припадниците на Армијата, на општините Велес и Кавадраци кои преку соработка со централниот оперативен штаб помогнаа- изјави кумановскиот градоначалник, Максим Димитриевски.

Димитриевски повика на смиреност и повика граѓаните да соработуваат со пожарникарите.