Балкан
31. May 2017 - 8:44

Основан заеднички полициски центар на Црна Гора, Албанија и Косово

Црна Гора, Албанија и Косово основаа синоќа заеднички центар за полициска соработка кој ќе унапреди размена на информации и зголеми безбедност на заедничките граници за да се исполнат шенгенските стандарди, соопшти црногорското МВР.

Протоколот за основање на центарот го потпишаа министрите за внатрешни работи на Црна Гора и Албанија, Мевлудин Нухоџиќ и Дритан Демирај и заменикот министер за внатрешни работи на Косово, Валдет Хоџа.

Со тоа се придонесува за унапредување на прекуграничната соработка во доменот на борба против криминалот со интензивна размена на оперативни информации и поефикасна координација на заенички активности долж границите. Нухоџиќ смета дека трилатералниот центар симболизира посветеност на борбата против трансграничен организиран криминал и заеднички придонес во јакнење на безбедноста на регионот.