Македонија
23. May 2019 - 16:28

Османи: Датум за преговори ќе го подобри капацитетот на администрацијата за преговарање

Вицепремиерот за евроинтеграции се надева дека капацитетот  на институциите ке се компензира со ентузијазам, откако на Македонија ке и се додели датумот за прегвори. Османи побара експерстка помош од сите што можат да  ја понудат, вклучувајки ја и дијаспората.  Според него  долгото чекање пред вратите на Унијата доведе до осипување  на кадрите потребни во преговарачкиот процес.

Франција е решена да помогне во обука на админситартивниот кадар во земјава. Амбасадорот Тимоние  вели дека тоа е дел од француската стратегија за подготвување на земјите од Западен Балакан за интеграција Унијата. Тој не сакаше да ја коментира изјавата на поранешната минситерка за европски прашања Лоазо дека за македонија нема да има датум за прегвори во јуни.

Според амбасадорот на Фанција , ЕУ се соочува со тежок период и допрва треба да се види какви ке бидат резулатите од европските избори. Османи пак верува дека ке победи идејата за Евопа .