Македонија
22. јуни 2017 - 15:28

Општина Струмица и УНДП ја продлабочуваат соработката

За досегашната соработка, позитивните резултати од веќе реализираните проекти и за можностите од продлабочување на односите денеска разговараа вршителот на должност градоначалник на Струмица Костадин Костадинов и постојаниот претставник на УНДП и координатор на ОН во Македонија Луиза Винтон.

Како што беше речено, досега со финансиска помош на УНДП се реализирани голем број проекти, меѓу кои и ангажирањето лични асистенти за децата со посебни потреби.

- Ангажирање лични асистенти за лицата со посебни потреби кои се во редовен образовен процес, пријателски библиотеки за сите граѓани, реконструкција на библиотеката „Благој Јанков Мучето“, помош при вработување млади и невработени лица, се само дел од проектите, рече Костадинов, изразувајќи благодарност за соработката, но и очекување идни проекти кои, како што нагласи, би биле од суштинско значење за граѓаните.

Одличната соработка меѓу УНДП и Општина Струмица ја потенцираше Винтон.

- Струмица и УНДП работат на сите области на кои УНДП работи во државата, почнувајќи од заштитата на животната средина, социјалната вклученост и доброто управување. Соработката веќе дава резултати во заштитата на животната средина, на водите на реката Струмица и во заштитата од поплавите на регионот и во иднина ќе работиме заедно да им помогнеме на фармерите да воведат поодржливи мерки на производство, рече Винтон.

И од УНДП очекуваат заедно со Општината да продолжат со проектот во Бања Банско за да им овозможат на лицата со посебни потреби подобро вклучување во животот.