Бизнис
5. February 2019 - 12:00

Општина Кичево со субвенции ќе се бори против невработеноста

Општина Кичево втора година по ред оддели средства за борба против невработеноста.
 
– Годинава во буџетот на општината се предвидени околу 50.000 евра за субвенции за самовработување на поединци и фирми што ќе вработат невработено лице, рече Бурим Кадриу од секторот за финансии во општината.
 
Појаснува дека минатата година со ова мерка се вработиле 25 невработени лица. Вели дека со оваа мерка поединци кои имаат бизнис план можат да отворат дејност односно фирма со нивна помош со неповратни средства од 180.000 денари, но и фирми кои ќе вработат невработено лице можат да ги добијат овие средства се неповратни, но со услов да не бидат отпуштени најмалку една година оние што ќе се вработат.
 
– Во општина Кичево сме свесни дека со ова мерка не можеме го решиме проблемот на невработеноста но сепак ќе се трудиме да придонесеме во овој план, освен ова ние и оваа година ќе вработуваме и 50 лица претежно од семејства кои се социјално загрозени за да ги ангажираме за вршење на разноразни комунални работи на целата територија на нашата општина заврши Кадриу.