Бизнис
3. January 2016 - 16:17

Оперативниот план на владата за вработување ќе донесе 8.700 нови работни места

Над 13 илијади лица ќе бидат опфатени со државнте мерки и програми за намалување на невработеноста за годинава. Близу 9.000 се очекува дирекно да бидат вработени.  Во оперативниот план за 2016 , вкупно се 28 мерки и обуки од кои најголем дел се за подршка на социјално ранливите категории, за повозранисте кои потешко доаѓаат до работа, а посебен фокус ќе се стави на вработување на млади до 29 години. За спроведување на овој план, обезбедени се 11,5 милиони евра буџетски средства.

Во планот се предвидени и обуки за  околу 5000 млади до 29 години и за 1500 средношколци и студенти. Во меѓувреме се спроведува и проектот  Македонија вработува. Освен политиката за привлекувње на странски инвестиции , ова прествува дирекетн придонес на државата за отворање на нови работни места.

Државни мерки за вработување, во изминативе години помогнаа стапката на невработеност да се падне  на 25, 5 отсто. Од 2007 година кога почна да се спроведува оперативнито план до сега,  за околу  40 илијади лица е обезбедена  работа.