Живот
26. April 2018 - 22:43

Опасна е за првите денови од бременоста - оваа овошка не треба да ја јадете ни во циклусот

За време на менструалниот циклус жените мора да водат сметка за својата физичка активност, но и за тоа што јадат.
 
Порталот „Well + Good" пишува дека во перодот на менструалниот циклус треба да избегнувате да јадете намирници кои содржат ензим бромелаин, кој е познат по тоа што прави промени во циркуалцијата
 
Една од овошките кои содржат големо ниво на енсимот бромелаин е ананасот, кој кај жениет предизвикува зголемена продукција на бели и црвени крвни зрнца, поради што може да се јави обилно крварење. Освен тоа може да предивика лупење на слузницата на матката.
 
Во екстремни случаи, преголемото ниво на ензими кај трудниците може да предизвика спонтан абортус. Поради тоа се советува веднап по почетокот на бременоста ананасот да се исфрли од исхрана.