Македонија
16. January 2021 - 20:55

Oние кои прележале Ковид-19 засега не треба да се вакцинираат, вели Филипче

- Целосно е подготвен системот за вакцинација во однос на идентификувањето на критичните групи според приоритет. Направен е тој план, тоа се три групи – во првата лекарите, медицинските сестри, здравствените работници кои работат со Ковид пациенти, вработените во лабораториите. Понатаму штитениците на домовите за лица со посебни потреби и најстарите лица од возрасните групи над 70 години кои имаат коморбидитети, рече Филипче.

Во втората група, најави, се останатите здравствени работници, вработени во критична инфраструктура – наставниците, вработените во градинките, новинарите, и понатаму според приоритетите кои треба да се заштитат и другите пациенти од другите возрасни групи кои имаат хронични болести. Додаде дека целосно се подготвени и здравствените домови и центрите за јавно здравје ширум државата за да  ги преземат и ги аплицираат вакцините по овој редослед.

Во однос на тоа дали ќе се вакцинираат лицата кои веќе имаат прележано, вели дека засега препораката е да не се вакцинираат.